Image for Gradientech och Momentum Bioscience i fortsatt samarbete
IR Press releasesNews 2024-07-04

Gradientech och Momentum Bioscience i fortsatt samarbete

Diagnostikbolaget Gradientech meddelar idag det fortsatta samarbetet med Oxford-baserade Momentum Bioscience Ltd i det banbrytande projektet för att visa potentialen för nästa generations diagnostiska arbetsflöde för patienter med sepsis, som tillsammans ger den snabbaste lösningen för exakta fenotypiska AST-resultat direkt från blod.

Momentum Bioscience utvecklar SepsiSTAT®-tekniken som möjliggör isolering och separation av bakterier direkt från blod. Genom att kombinera anrikningstekniken från Momentum Bioscience med det CE-märkta QuickMIC®-systemet för ultrasnabb antibiotikaresistensbestämning (AST) från Gradientech demonstreras AST resultat på bara några timmar direkt från blod. Resultat från tidigare samarbeten mellan de två bolagen presenterades under ECCMID och ASM Microbe förra året, och nu utökas projektet till att även omfatta den senaste utvecklingen av automation och bakterieanrikning från Momentum Bioscience.

– Blododlingsfria arbetsflöden för bakteriell identifiering och AST är ett betydande framsteg för snabb och korrekt vägledning av antibiotikabehandling. Nyare snabba AST-system som Gradientechs QuickMIC är ett utmärkt komplement till vår blododlingsfria teknologi direkt från blod, säger Sumi Thaker, vd på Momentum Bioscience.

– Vi är glada över att fortsätta vårt samarbete med Momentum Bioscience. Att kombinera en lösning som SepsiSTAT-tekniken med vårt QuickMIC-system för ultrasnabb AST visar på avsevärt minskad tid till resultat och kan minska beroendet av specialiserade mikrobiologiska laboratorier i framtiden – vilket potentiellt kan flytta sepsisdiagnostiken närmare de sepsispatienter som behöver det, säger Sara Thorslund, medgrundare och vd på Gradientech.

 

QuickMIC-systemets ultrasnabba och exakta AST-resultat gör det möjligt för sepsispatienter att få patientspecifik behandling med rätt antibiotika i rätt dos, på rekordtid. Den modulära designen där användaren själv bestämmer testkapaciteten gör QuickMIC attraktivt för både små och stora sjukhuslaboratorier. QuickMIC och dess gramnegativa antibiotikapanel är CE-märkta och kommersiellt tillgängliga i Europa, men ännu inte godkända för försäljning i USA.

 

För mer information vänligen kontakta:
Sara Thorslund, PhD, CEO  
Tel: +46 (0)736 29 35 80  
 

 

Sumi Thaker, CEO

Tel: +44 (0)29 2167 7910

 

Om Gradientech

Gradientech är ledande inom ultrasnabb testning av antibiotikaresistens. Vi utvecklar nästa generations diagnostik inom infektionsmedicin. Vår produkt QuickMIC®, som erhållit Breakthrough Device status av amerikanska läkemedelsverket FDA, gör att patienter med sepsis snabbt kan få specifik guidning till rätt antibiotika i rätt dos. Det räddar liv, minskar vårdkostnader och begränsar utbredningen av antibiotikaresistens – ett av vår tids största globala hälsohot. Gradientech har sitt huvudkontor i Uppsala. För mer information besök gärna www.gradientech.se

 

Om Momentum Bioscience

Drivna av det ouppfyllda behovet vid behandling av sepsispatienter, utvecklar teamet på Momentum Bioscience innovativa metoder som hjälper vårdpersonal att agera snabbare och smartare när de diagnostiserar infektioner i blodomloppet och vägleder riktade antimikrobiella behandlingar för att rädda liv. Momentum Bioscience är stolt mottagare av ett anslag från Europeiska innovationsrådets acceleratortävling (2023).  Besök www.momentumbio.co.uk för mer information.